Από την αρχαιότητα έως και σήμερα το νησί της Θάσου αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο μελισσοκομίας. Έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων που κατέστρεψαν περίπου το μισό από το πευκόδασος της Θάσου, οι μελισσοκόμοι της Θάσου σε συνεργασία με τους ντόπιους έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με δενδροφυτεύσεις. Στην περιοχή του Πρίνου βρίσκεται ο Μελισσοκομικός Σταθμός Θάσου, που απαρτίζεται από 100 περίπου μελισσοκόμους και λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια. Εκεί συγκεντρώνεται το μέλι από τους παραγωγούς, τυποποιείται και έπειτα διατίθεται στην ελληνική και ξένη αγορά.
Τοπική Γαστρονομία
ΜΕΛΙ
ΚΡΑΣΙ
Κατά την αρχαιότητα το περίφημο κρασί της Θάσου θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας. Τη μεγάλη σημασία που είχε το κρασί για την οικονομία του νησιού μαρτυρούν νόμοι που βρέθηκαν χαραγμένοι σε μαρμάρινες επιγραφές και αφορούν στην εμπορία του κρασιού. Στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. η διακίνηση του κρασιού αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά και να ωφελούνται άλλα κέντρα παραγωγής, όπως είναι η Ρόδος και η Κως. Η σταδιακή υποχώρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί έχει οδηγήσει σημαντικά στην μείωση της παραγωγής κρασιού.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Στα τέλη του 18ου αιώνα οι ελαιώνες αντικαθιστούν τους αμπελώνες και το λάδι πλέον αποτελεί το βασικό διατροφικό στοιχείο για το νησί. Μάλιστα, στοιχεία από κάποιες μελέτες του νοσοκομείου της Καβάλας δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Θάσου εμφανίζουν πολύ λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου από ότι οι κάτοικοι της ηπειρωτικής περιοχής του νομού Καβάλας. Η ευεργετική δράση του οφείλεται στην σύνθεση του και ιδιαίτερα στην πλούσια περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας με τη διαφορά πως στη Θάσο οι παρασκευαστές τους χρησιμοποιούν γνήσιο θασίτικο μέλι που παράγεται από ντόπιους μελισσοκόμους. Έτσι όλα τα γλυκά του κουταλιού έχουν μια ξεχωριστή και μοναδική γεύση. Το πιο γνωστό γλυκό του κουταλιού της Θάσου είναι το καρυδάκι. Η πώληση τους γίνεται σε διάφορα καταστήματα ή ακόμα και έξω από τα σπίτια των κατοίκων που τα παρασκευάζουν με μεράκι.